Lanová muzika

Možná znáte rčení "táhnout za jeden provaz". Najít souvislost mezi taháním provazů a loděmi není až tak těžké. Tenhle článek bude o tom, jak souvisí lana a lodě s muzikou.

V dobách, kdy lodě jezdily na vítr, bylo k jejich provozu zapotřebí mnoho lidí. Teď je řeč o lodích s ráhnovými plachtami, které vládly mořím a oceánům v 17.-18. století. Někdy v těchto dobách se totiž rozvinul specifický druh pracovních písní zvaných shanties. Námořníci si pravděpodobně zpívali už dávno před tím, ale teprve na palubách řadových lodí a obchodních korábů se ve větší míře začaly využívat písně, které díky svému výraznému rytmu napomáhaly synchronizaci námořníků.

Celkově lze shanties z éry plachetnic rozdělit do tří základních kategorií:

  1. pracovní písně
    • short drag (short haul) - do této kategorie patří písně určené pro sérii rychlých tahů za lana během relativně krátké doby. To je třeba například třeba při kasání, nebo spouštění plachet. V drsnějším počasí pomáhaly tyto písně udržet rytmus a provést daný úkol co nejrychleji a bezpečně.
    • long drag (halyard) - pokud mezi jednotlivými zatáhnutími bylo třeba delších pauz, používal se tento typ písní. Obvykle se zpívaly u těžké práce, která trvala delší dobu. Na řadových lodích to mohla být například práce s velkými plachtami. Delší pauza umožňovala námořníkům popadnout dech a přechytit lano. Tento typ písní mívá obvykle chorus za každým veršem. 
    • windlass (capstan) - pokud bylo potřeba vykonat dlouhou jednotvárnou rytmickou práci, ideální byl tento poslední typ písní. Převážně šlo o navíjení/odvíjení kotevního lana/řetězu. Tato činnost vyžadovala koordinaci námořníků, kteří obsluhovali kotevní vrátek, což byla zdlouhavá a ubíjející práce. Tento typ písní se ze zřejmých důvodů rozvinul v největší míře - každá loď čas od času někde musí zakotvit. Tyto písně se hodí také k pumpování vody.
  2. forebitters - tzv. písně z předního kastelu nebyly technicky vzato ničím novým. Šlo prostě o písně pro pobavení mužstva. Obsahově šlo většinou o balady, nebo příběhy historických událostí.
  3. whaling shanties - písně velrybářů. Život na velrybářské lodi býval o poznání těžší, než na jiných typech tehdejších plavidel. Kratší život měli už jenom námořníci na pirátských lodích, ale zdaleka se při něm nenadřeli tak jako velrybáři. Jedna plavba mohla znamenat dva až tři roky soustavné každodenní dřiny. Nebezpečí, že se při lovu stane nehoda a posádka člunu za to v boji s leviathanem zaplatí svými životy, bylo denním chlebem pro námořníky na velrybářských lodích. Stejně všudypřítomný byl snad jen zápach velrybího tuku. Každodenní svízel překonávali ti nejdrsnější z drsných zpěvem velrybářských písní.

Mezi nejznámější shanties v našich končinách patří pravděpodobně Drunken sailor, Fifteen men on a dead man's chest (pravděpodobně forebitters), Spanish Ladies nebo Santiano (obě windlass/capstan - i když Santiano v podání Valdemara Matušky na pracovní píseň moc nevypadá). Pro příklady ostatních typů je třeba sáhnout po méně známých písních. Jako Long drag shanty můžeme uvést například South australia. Příkladem short drag shanty je pak Haul on the bowline. Jako příklady písní z předního kastelu můžeme uvést například The Bosun's Alphabet (bocmanská abeceda), nebo Barret's Privateers (balada z dob korzárských výprav).

Tento seznam nemůže ani zdaleka být vyčerpávající. V závěru článku je zařazena pouze malá ochutnávka vybraných písní. Kdo dobře hledá, může v textech shanties nalézt mnoho zajímavého - námořní terminologii, historii, příběhy...

Pokud se chystáte někam plout na plachetnici, určitě se pro jistotu zkuste některou z nich naučit. Nejen na lodi, ale i v životě se občas hodí táhnout za jeden provaz! 

Zdroje:

http://www.shanty.org

http://shanty.rendance.org

https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_shanty